×
1915 Çanakkale Köprüsü
Türkiye’nin Dev Yapıları’nın ilk bölümünde, bir mühendislik harikası olan “1915 Çanakkale Köprüsü“nün inşa sürecine tanık oluyoruz.
1915 Çanakkale Köprüsü’nün, 2023 metre orta açıklığı ile dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olduğunu biliyor muydun?
Türkiye’nin geleceğe atılan imzası ile sınırları zorlayan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşa sürecinin en kritik aşamaları, merak edilenleri ve çarpıcı detaylarına tanık oluyoruz.
Sınırları zorlayan mühendislik harikalarıyla geleceğe atılan imzalar “Türkiye’nin Dev Yapıları” ile TRT Belgesel’de!
Çamlıca Kulesi
Teknoloji ve tasarım harikası Çamlıca Kulesi nasıl inşa edildi?
369 metrelik uzunluğu ve deniz seviyesinden 587 metrelik yüksekliğiyle İstanbul’un en yüksek yapısı unvanına sahip olan Çamlıca Kulesi, dünyada bir ilk olarak bünyesinde tam 100 radyoyu barındırıyor. Frekansları birbirine karışmadan, kesintisiz ve kusursuz bir şekilde yayın yapabilen mühendislik harikası yapının inşa sürecine birlikte tanık oluyoruz.
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
Dünya'nın tek seferde inşa edilmiş en büyük hastanesi olan Ankara Şehir Hastanesi'nin yapım sürecine tanık olmaya hazır mısın? Tamamı Türk mimar ve mühendislerden oluşan tecrübeli bir ekip, şehrin merkezindeki 1300 dönümlük arazi üzerine dünyanın tek seferde inşa edilmiş, Türkiye'nin en büyük hastanesini sadece 4 yılda kurdular. Aynı anda binlerce insana hizmet verecek bir hastane planladılar. Önümüzdeki 50 yılın ihtiyaçlarını karşılayabilecek teknolojik altyapı ile donattılar. Üst düzey enerji verimliliği için harekete geçtiler ve 131 ameliyathaneli, 904 polikliniklikli, 2700 odalı ve 700 yoğun bakım üniteli devasa bir kompleks inşa ettiler.
Avrasya Tüneli
Dünyanın iki kıtayı birleştiren ilk iki katlı karayolu tüneli olan Avrasya Tüneli’nin yapım hikayesine ve en dikkat çekici özelliklerine tanık olmaya hazır mısın?
Dünyanın seçkin mühendislerinden oluşan bir ekip, dört yıl boyunca gece gündüz çalışarak Asya ve Avrupa kıtalarını deniz tabanının altından geçen bir tünelle birleştirdi. Milyonlarca yıllık sert kayaçları açtılar, deniz seviyesinin 106 metre altına indiler ve daha önce hiçbir tünel kazısında örneği olmayan bir basınçla mücadele ettiler. Avrasya Tüneli’nin bu inanılmaz basınca ve depremlere dayanacak şekilde nasıl tasarlandığının, inşasında hangi teknolojilerin kullanıldığının, trafiği nasıl rahatlattığının ve her gün binlerce aracın sorunsuz bir şekilde bu tünelde nasıl yolculuk ettiğinin cevaplarını öğreniyoruz.
Yusufeli Barajı
Dünyanın en büyük barajlarından biri olan Yusufeli Barajı’nın yapım hikâyesine tanık olmaya hazır mısın?
Tamamı Türk mühendislerden oluşan bir ekip, sert bir coğrafyaya sahip olan Artvin’de, yıllarca sürecek inanılmaz zorlu bir baraj inşaatına başladı. Bölgedeki dik yamaçlara ve dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri’ne meydan okuyarak Türkiye’nin en büyük barajını inşa ettiler. Yusufeli Barajı hem inanılmaz bir su basıncına dayanacak hem de uzun yıllar milyonlarca kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacaktı. İnanılmaz bir mühendislik örneği gösteren ekibin, tüm bu zorlukları nasıl aştığına ve dünyanın en büyük barajlarından birini nasıl inşa ettiğine tanık oluyoruz.
Zigana Tüneli
Avrupa’nın en uzun çift tüplü karayolu tüneli olan Zigana Tüneli’nin yapım hikâyesine tanık olmaya hazır mısın?
Alanında uzman bir ekip zorlu bir coğrafyada, tamamlandığında 14 buçuk kilometre uzunluğunda olacak bir tünel inşaatına başladı. Yaklaşık 3 buçuk milyon metreküp kazı yaptılar. 6 adet Eyfel Kulesi inşa edebilecek demir kullandılar. Toplamda 70.000 kişilik konut inşasına yetebilecek beton kullandılar ve 7 yılın sonunda Avrupa’nın en uzun çift tüplü karayolu tünelini inşa etmeyi başardılar. Zigana Tüneli hem yıllara meydan okuyacak hem de bölgedeki karayolu ulaşımını önemli oranda güvenli ve konforlu hale getirecek. Trabzon-Gümüşhane kara yolu üzerinde, Kuzey Anadolu Dağları’nda hayata geçirilen bu zorlu projenin inşa sürecine tanık oluyoruz.
İstanbul Havalimanı
Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan İstanbul, dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri. Her yıl milyonlarca turist bu şehri ziyaret ediyor ve bu sayı her geçen yıl artıyor. Artan turist sayısı da daha fazla uçuş anlamına geliyor. Bu yüzden alanında uzman bir ekip, İstanbul’daki bu ihtiyacı karşılamak üzere dünyanın en büyük havalimanı projesine başladı. Yapay göllerle dolu engebeli bir zeminle mücadele ettiler. 3,5 milyon metrekarelik devasa bir inşa alanında zamana meydan okudular. Daha önce örneği olmayan bir yakıt ve depolama sistemi kurdular. Dört yılın sonunda yeryüzünün sıfırdan oluşturulan tek çatı altındaki en büyük havalimanını inşa etmeyi başardılar. Uzun yıllar dünya havacılığının merkezinde yer alacak ve milyonlarca yolcuya ev sahipliği yapacak olan bu dev projenin nasıl hayata geçirildiğine birlikte tanık oluyoruz.
Gayrette-İstanbul Havalimanı Metro Hattı
Gayrettepe’den İstanbul Havalimanı’na kadar uzanan, Türkiye’nin en uzun metro hattının yapım hikâyesine tanık olmaya hazır mısın?
Dünyanın en büyük havalimanlarından biri olan İstanbul Havalimanı ile İstanbul’un önemli merkezlerinden Gayrettepe, metro hattıyla birbirine bağlandı. Tamamı Türk mühendislerden oluşan büyük bir ekip, 76 kilometrelik toplam ray uzunluğuyla, Türkiye’nin en uzun metrosunu 4 yılda tamamlamayı başardı. Saatte tek yönde yaklaşık 40 bin yolcu kapasitesi bulunan İstanbul’un 5 önemli ilçesini, 9 istasyonla ve saatte 120 kilometrelik hızla birbirine bağlayan bir metro hattı inşa ettiler. Şehre ve doğaya zarar vermeden, bu dev projenin hangi teknolojiler kullanılarak hayata geçirildiğine birlikte tanık oluyoruz.
İstanbul Havalimanı "Hizmet Ağı"
Dünyanın sıfırdan inşa edilen en büyük havalimanı olan İstanbul Havalimanı'nın inşa sürecine ve milyonlarca yolcuya üst düzey bir yolculuk deneyimi sunan bu havalimanın hizmet ağına tanık olmaya hazır mısın?
Alanında uzman bir ekip, yeryüzünün tek çatı altında inşa edilen en büyük havalimanını, dünya havacılığının merkezine yerleştirecek atılımlar yaptı. Devasa bir alanı yönetecek, havalimanının beyni niteliğinde bir operasyon kontrol merkezi kurdular. Onu, akıllı havalimanı statüsüne yerleştiren ve yılda 200 milyon yolcuyu karşılayabilecek bir bilişim altyapısı tasarladılar. Özgün mimarisi, güçlü teknolojisi ve sunduğu yenilikçi hizmetlerle bir küresel aktarma merkezi olan böyle bir havalimanını tasarlayıp hizmet verebilir hale getirmek uzmanlar için büyük bir meydan okumaydı ama bilgileri, planlama kabiliyetleri ve deneyimleri sayesinde 42 ay gibi kısa bir sürede bunu başardılar…